Thailand vakantie: zon, heerlijk eten en een eeuwige glimlach

Thailand en vakantie is een gouden combinatie. Het is een prachtig land dat alles combineert wat je in een goed vakantieadres zoekt. Lekker weer, mooie stranden, heerlijk eten en vriendelijke mensen. Eigenlijk zou iedereen minstens één keer dit prachtige stukje aarde moeten bezoeken.

Wil je ook enthousiast worden? Dan heb je de juiste pagina gevonden. We hebben alle informatie verzameld die je nodig hebt voor een Thailand vakantie. Dan kun je denken aan de beste plaatsen om naartoe te gaan, wat je er eet, maar ook praktische zaken zoals vaccinaties en de plaatselijke hygiëne. En we beginnen met een stukje geschiedenis.

Over Thailand

Misschien heb je van geschiedenis op school onthouden dat Thailand vroeger Siam heette. In 1939 is de naam veranderd in Thailand, dat letterlijk vertaald ‘vrij land’ betekent. Rond de naamswijziging en tijdens de Tweede Wereldoorlog nam Thailand overigens een dubieuze rol in, omdat een van de hoogste piefen volledig in de ban was van de Italiaanse fascistische leider Benito Mussolini. Na de oorlog keerde de rust terug en werd Thailand de parel zoals we die tegenwoordig kennen.

Thailand ligt in het zuidoosten van Azië en heeft ruim 65 miljoen inwoners. De bekendste plaatsen zijn de hoofdstad Bangkok en de badplaatsen Phuket en Hua Hin. Thailand heeft een tropisch moessonklimaat. Het hete seizoen valt tussen maart en half juni. Met name in april en mei kan het erg warm worden, met temperaturen die boven de 40 graden Celsius kunnen uitkomen. Dit zijn gelukkig uitzonderingen, omdat het meestal net iets warmer dan 30 graden is.

De regentijd is van midden juni tot november. Dan kan er vooral in de namiddag en avond in korte tijd zeer veel regen vallen. Per moessonperiode kunnen de neerslaghoeveelheden trouwens behoorlijk verschillen. De beste tijd voor een vakantie in Thailand is de winter. Het is dan overwegend droog en je hebt aangename temperaturen van net iets boven de 30 graden.

De vliegtijd vanuit Brussel naar Phuket en Bangkok is met 14 tot 16 uur vrij lang. Dat komt omdat er momenteel geen directe vluchten vanuit België naar Thailand vertrekken. Je hebt altijd één of meerdere tussenstops. Daarnaast is het ook gewoon een eind vliegen. Thailand ligt op de kaart onder China en naast Laos en Cambodja.

Landkaart van Thailand

Wat zijn de beste gebieden voor een Thailand vakantie?

Thailand is een groot land. Als je naar de oppervlakte kijkt, dan is het 17 keer België. Daar past heel wat pracht en praal in, en dat vind je dan ook terug in Thailand. In het land kunnen allerlei soorten vakanties worden gehouden. Hieronder vind je de gebieden die het meest geschikt zijn voor de vakantie van je leven.

Phuket

Lezers die al in Phuket zijn geweest zullen deze keuze toejuichen of afkeuren. Phuket is namelijk het meest toeristische oord van Thailand. Het eiland, in 2004 zwaar getroffen door de tsunami, dankt zijn welvaart grotendeels aan de toeristenindustrie. Dat merk je niet alleen aan de drukte, maar ook aan de prijzen. Phuket is een stuk duurder dan de rest van Thailand.

Phuket is een eiland dat in het zuidwesten van Thailand ligt. Het heeft een eigen luchthaven, wat natuurlijk handig is om massa’s toeristen richting Phuket te krijgen. Phuket is een strandbestemming bij uitstek. Grote en kleine stranden worden afgewisseld. Je vindt er veel chique hotels waar je volledig in de watten wordt gelegd.

Je hoeft niet te denken dat het pure Phuket niet meer bestaat. In Phuket-stad vind je diverse tempels en kolonialistische gebouwen. En als je toch in de buurt van Phuket-stad bent, neem dan meteen een kijkje bij The Big Buddha. Dit beeld van 45 meter hoog is belegd met wit marmer en staat op de top van een berg vlakbij de stad. Het 3 Bay View Point met uitzicht op de stranden Kata Yai, Kata Noi en Karon is eveneens een must.

Het prachtige eiland Phuket

Pattaya

Pattaya is een van de grotere badplaatsen van Thailand, en onder toeristen een van de meest bekende. De badplaats ligt aan de oostelijke kust van Thailand, zo’n 150 kilometer ten zuidoosten van Bangkok. Pattaya is een beetje aan het veranderen.

De stad stond lang bekend om het heftige en drukke uitgaansleven. De laatste jaren is Pattaya echter ook voor gezinnen steeds aantrekkelijker geworden. Pattaya is tegenwoordig een mooie mix van stranden, winkels, goede hotels en bars.

Er zijn tal van bezienswaardigheden. Een opvallende voor de meelezende Nederlander is dat een groep Nederlanders in Pattaya een miniatuurpark heeft aangelegd, zoals Madurodam. Allerlei Thaise en buitenlandse gebouwen zijn in een kleine versie nagebouwd.

De skyline van Pattaya

Hua Hin

Hua Hin is een populaire badplaats op een paar uur rijden van Bangkok. Hua Hin beschikt over een eigen luchthaven, maar deze is niet echt groot. Daardoor zul je, als je hierheen wilt, op Bangkok vliegen en nog een aantal uur in de auto of bus zitten.

Hua Hin is al jaren de plaats waar de Thai van luxe geniet. Veel rijken uit Bangkok hebben er een tweede huis. En ook voor toeristen is dit een paradijs. Aan de westelijke Golf van Thailand zie je vanuit de lucht een grote strook met luxe hotels en resorts, die overigens prima betaalbaar zijn.

In Hua Hin zijn de nodige bezienswaardigheden, maar hier ga je toch vooral heen om lekker lui te zijn en van vertier in de avond en nacht te genieten.

Tropisch strand Hua Hin

Bangkok

Natuurlijk mag Bangkok in deze lijst niet ontbreken. Het is met ruim 10 miljoen inwoners een echte wereldstad. Bij die 10 miljoen kun je nog de grote stroom toeristen tellen. Bangkok is een van de populairste bestemmingen wereldwijd, en kan gerust naast New York en Parijs staan.

Bangkok staat om een aantal zaken bekend. Torenhoge gebouwen en eeuwige verkeersdrukte bijvoorbeeld. Een taxi nemen in Bangkok is leuk om mee te maken, maar de kans is groot dat je te voet sneller bent.

De temperatuur is altijd goed, zelfs richting heet. Het eten is fantastisch en het nachtleven vrij heftig. Karaoke, bars die 24 uur per dag open zijn en gave nachtclubs vind je volop in Bangkok. Sekstoerisme hoort (helaas) ook bij Bangkok, ondanks dat prostitutie verboden is. In tegenstelling tot hoe het beeld in het westen kan zijn, is dit slechts een klein onderdeel van Bangkok. Het is namelijk een stad vol aantrekkingskracht, niet alleen vanwege het eten en het uitgaansleven, maar ook door de prachtige tempels en paleizen.

De skyline van Bangkok

Een rondreis door Thailand

Thailand is groot en divers. Veel mensen gaan daarom op rondreis door het land. Alle reisspecialisten hebben rondreizen in hun pakket. Het voordeel van zo’n reis is dat je niet zelf hoeft te bedenken naar welke bezienswaardigheden of attracties je gaat, en hoe je hier komt. Dit is allemaal geregeld.

Een rondreis door Thailand houdt meestal in dat je begint in de hoofdstad Bangkok. Daarna rijd en vlieg je het land door, waarbij je kennismaakt met de Thaise cultuur. Een rondreis duurt enkele weken. Twee is toch wel het minimum, omdat je genoeg tijd moet hebben bij de bezienswaardigheden en ook de verplaatsingen tijd kosten. Meestal duurt een Thailand vakantie rondreis drie weken.

Er is nog veel meer

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen; Thailand is een enorm land. Hierboven staat een klein deel van de vele prachtige plekken die het land te bieden heeft. We hebben deze plaatsen genoemd om je een indruk te geven van wat er in die plaatsen mogelijk is. Er zijn nog heel veel meer oorden, toeristisch en minder toeristisch, die meer dan de moeite waard zijn.

De Thaise keuken

Bij een Thailand vakantie hoort lekker eten. Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen, de Thaise keuken bestaat eigenlijk niet. Althans, niet in de zin van dat je kunt spreken van een homogene Thaise keuken. Het land is zo uitgestrekt en heeft invloeden van dermate veel andere landen dat het aanbod zeer divers is.

Wat je in authentiek Thais eten wel terugziet, is dat de vijf smaaksensaties verenigd worden in een maaltijd. Dit zijn heet, zuur, zoet, zout en bitter. Daarnaast worden er veel verse kruiden gebruikt, wat de Thaise keuken uniek maakt.

Thais eten

Rijst

Rijst is het basisvoedsel in Thailand. In het zuiden en midden van Thailand is dat vooral jasmijn en pandan. In het noorden wordt meer kleefrijst, oftewel khao niao, gebruikt. In Thailand zie je ook veel invloeden uit China. Zo hebben de Chinezen de sojaboon geïntroduceerd. En noedels kan je overal in Thailand vinden.

Als je écht Thais gaat eten worden verschillende gerechten gedeeld door alle tafelgenoten. Dit is een mengelmoes van allerlei lekkere gerechten. Dan kun je denken aan gestoomde of gekookte rijst, een soepje, curry met varkensvlees, vis uit de frituur met zoetzure saus, een gebakken groentemengsel en een pittige salade. Soep is in Thailand overigens geen voorgerecht, dit wordt tegelijk met de andere gerechten geserveerd, en gegeten.

Rijstvelden in Thailand

Absoluut doen: Thais streetfood

Een vakantie in Thailand is niet compleet zonder streetfood. In Thailand eet iedereen het liefst op straat. Streetfood zit zelfs zo ingebakken in de Thaise cultuur dat veel mensen geen keuken hebben. In Thailand eet je op straat. Je kunt elk bekend gerecht op straat bestellen, vaak in net wat kleinere porties. Dat eet juist lekker.

Thailand is geen duur land, dat zie je onder andere terug in het streetfood. Dit is goedkoper dan zelf koken. Een ander voordeel is dat het eten binnen enkele minuten klaar is. Het is trouwens goed om te weten dat streetfood iets anders is dan fastfood. Je beledigt menig Thaise ‘straatchef’ ermee door te beweren dat dit hetzelfde is. De gerechten zijn vers en meestal zeer gezond.

Schrik trouwens niet als je een bijzonder hapje voorbij ziet komen. Zo kun je in Thailand schorpioen eten. Volgens de liefhebbers is het een snack die zeer smakelijk is. Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg ‘normale’ gerechten. Noedels zie je vaak, net als rijst en allerlei soorten vlees en vis.

Voor elk gerecht krijg je een apart bakje of zakje. Als je dit onhandig vindt, kun je ook je eigen (en groter) bakje meenemen. Dit vinden ze in Thailand heel normaal.

Hoe zit het met de hygiëne?

Aardig wat mensen moeten wennen als ze in een ander land eten. Er worden andere kruiden gebruikt, en de hygiëne is net wat anders dan in België. Dat wil niet zeggen dat het een vies land is, maar onze darmen zijn niet gewend aan de omstandigheden in bijvoorbeeld Thailand of Turkije.

Je hoeft je zeker geen zorgen te maken dat je snel ziek wordt na het eten van streetfood. Er komen in Thailand zeer weinig voedselvergiftigingen voor. Dat komt omdat de gerechten vers bereid worden met uitstekende ingrediënten.

Het drinken van leidingwater wordt afgeraden. Als je flesjes drinkwater koopt, check dan even of ze goed verzegeld zijn.

Is een vakantie in Thailand duur?

Een Thailand vakantie kost een hoop geld, maar dit heeft niet zozeer iets met het land te maken. Eigenlijk heel weinig, omdat Thailand zelf geen duur land is. In Thailand betaal je met de baht. Eén Baht kun je weer onderverdelen in 100 satang. Dit is vooral handig voor de munten, die zijn er met waardes van 25 en 50 satang, net als van 1, 2 en 5 baht. Bankbiljetten zijn er met waardes van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 baht.

Hoeveel is een baht waard?

100 Thaise Baht is omgerekend ongeveer €2,75, afhankelijk van de actuele wisselkoers. Om je een indruk te geven, als je in Thailand een hotel boekt, betaal je daar voor de goedkoopste hotels 200 baht en voor de meest luxe 5.000, voor één nacht. Voor een biertje betaal je 70 baht, oftewel net geen 2 euro. Met name uit eten gaan kost weinig. Voor omgerekend 5 euro geniet je van een overheerlijke maaltijd. Op de Thaise keuken komen we straks nog uitgebreid terug.

Als je het vergelijkt met toeristische oorden in Europa, dan is Thailand erg goedkoop. Eten, drinken en overnachtingen kosten erg weinig. Ook vervoer, in de vorm van een taxi of een tuktuk, wordt bijna weggegeven. Kleding en souvenirs voor toeristen worden wel wat duurder. Nog altijd niet te vergelijken met de Vlaamse kust en helemaal niet met de Côte d’Azur, maar de prijzen zijn wel wat gestegen.

Altijd contant betalen

Met een creditcard ga je het nog wel redden in grotere hotels en restaurants, maar bij winkeltjes en op straat ga je hier niet ver mee komen. Contant geld is een vereiste voor een Thailand vakantie. Kleine winkeltjes, eetstalletjes en taxi’s accepteren alleen contact geld. Dit hebben ze trouwens ook het liefste in hotels en restaurants.

Als je het fijn vindt kun je voordat je vakantie in Thailand begint in België al wat Thais geld bestellen. Maar in steden en toeristische plaatsjes zijn overal pinautomaten aanwezig. Je hebt dus ruimschoots de kans om te pinnen. Ga je op een trip naar een meer afgelegen gebied, dan adviseren we om voldoende cash mee te nemen. De voorzieningen zijn in afgelegen gebieden een stuk minder op peil.

Houd er trouwens ook rekening mee dat je altijd wat kleingeld op zak hebt. Veel kleine winkels kunnen niet teruggeven van grote biljetten. Als je alleen een flesje water nodig hebt, heb je aan wat munten meer dan voldoende.

Vakantie Thailand en gezondheid

Thailand ligt in de tropen. Daarom zijn er wat meer gezondheidsrisico’s dan wanneer je een week in een stacaravan in De Haan verblijft. Toch valt het goed mee hoor, zeker in de toeristische gebieden en grote steden. We zetten hieronder de gezondheidsrisico’s op een rij.

Malaria

Malaria is een typische tropenziekte. Het wordt veroorzaakt door een parasiet die het lichaam binnen kan komen via een muggenbeet. De klachten zijn niet mals; koorts, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Malaria kan zelfs dodelijk zijn.

In Thailand is er langs de grens met Myanmar een hoog malariarisico. Weinig toeristen komen in dit gebied, maar als je van plan bent hierheen te gaan is het advies om muggenwerende middelen van de schemer tot de ochtend te gebruiken, in combinatie met malariatabletten. Deze tabletten kun je in de apotheek kopen.

In de rest van het land is er een laag malariarisico. Het advies is om als het donker is muggenwerende middelen op je huid te smeren. Eventueel kun je preventief malariatabletten meenemen. In de grote steden is er geen malariarisico. En nog een tip: als je koorts hebt, tijdens of na je reis, is het slim om je zo snel mogelijk te laten testen op malaria.

Bescherm je goed tegen insecten

We wilden je zeker niet bang maken met het verhaal over malaria. Gelukkig komt deze ziekte al nauwelijks meer voor in Thailand. Dat geldt echter niet voor alle ziekten die insecten kunnen overdragen. Dengue, zika en chikungunya zijn ziekten die je alleen uit de krant kent. Maar als je ze op vakantie in Thailand krijgt, heb je het niet naar je zin.

We raden je aan om je altijd goed te beschermen tegen insecten. Dat betekent smeren, smeren en smeren. Je gebruikt hiervoor een product met een hoge dosering DEET. Insecten hebben hier een hekel aan en blijven daarom uit je buurt.

Andere dieren

Zoals gezegd ligt Thailand in de tropen, waardoor er allerlei dieren voorkomen die je in België niet ziet. Schorpioenen bijvoorbeeld, en vogelspinnen. Nu is het goede nieuws dat de kans heel klein is dat je ze tegen gaat komen. Dat geldt niet voor honden. Honden (en andere zoogdieren) kunnen besmet zijn met rabiës, oftewel hondsdolheid. Ga dus geen honden aaien, en als je toch gebeten wordt, moet je je meteen laten nakijken door een arts.

Vaccinaties voor je vakantie naar Thailand

Voordat je Thailand vakantie begint wordt aanbevolen om wat vaccinaties te halen. Dit is niet verplicht, en je bent ook zeker geen wappie als je je niet laat vaccineren. Het wordt echter wel ten zeerste aanbevolen om je te laten vaccineren tegen hepatitis A. Dit is een leverziekte die maanden kan voortslepen. Ook deze vaccinaties worden aanbevolen:

  • Tetanus, difterie, kinkhoest
  • Polio
  • Mazelen, bof, rubella

Voor polio geldt dat het een eenmalige extra vaccinatie is voor mensen die 16 jaar of ouder. Dit geldt voor alle reizen naar Afrika of Azië.

In overleg met je arts kunnen er nog vaccinaties bijkomen. Dan kun je denken aan buiktyfus, hepatitis B en pneumokokken. Er is momenteel geen risico op gele koorts in Thailand. Je hoeft je hiertegen dan ook niet te laten vaccineren.

COVID-19?

COVID-19 heeft de wereld jaren in zijn greep gehouden. Momenteel is het op dat vlak gelukkig wat rustiger. We adviseren je om voor aanvang van je Thailand vakantie de actuele situatie nog even goed te bekijken. Het zou vervelend zijn om op de luchthaven met problemen te worden geconfronteerd.

Is een vakantie in Thailand veilig?

Thailand is voor toeristen een veilig land om naartoe te gaan, zeker als je in de toeristische gebieden vertoeft. Natuurlijk moet je geen domme dingen doen, zoals je spullen onbeheerd achterlaten op het strand. Dat is vragen om problemen.

Ook in grote steden en druk bezochte plaatsen moet je opletten. Er zijn zakkenrollers actief, zoals in elke flinke stad waar dan ook ter wereld.

Grensgebieden

Het wordt aangeraden om niet naar de zuidelijke provincies te reizen, omdat er aanslagen gepleegd kunnen worden. Deze zijn gericht tegen doelwitten van de Thaise overheid. Het komt zelden voor dat er buitenlandse slachtoffers vallen.

Mocht je naar de zuidelijke provincies gaan, dan is het slim om verplaatsingen overdag te maken en extra op te letten als in de buurt van openbare gebouwen bent.

Let op: maak geen grappen over de Thaise koninklijke familie

Waar het in België best gewaardeerd kan worden als je grappen over de koninklijke familie maakt, en onze koning en koningin daar op een goede dag best om kunnen lachen, is dit in Thailand echt not done. Het is verboden op in het openbaar kritiek of afkeuring te uiten. Niet alleen kun je gearresteerd worden, je kunt zelfs op een zwarte lijst komen te staan waardoor je Thailand nooit meer in mag. In bepaalde gevallen gaat je ban pas in als je een lange celstraf hebt uitgezeten.

Topless zonnen

Nu we het toch over zaken die niet mogen hebben; topless zonnen is uit den boze. Thaise mensen zijn preuts, en niet zo’n beetje ook. Topless zonnen is dan ook verboden. Ook is het niet de bedoeling dat je iemands voeten aanraakt. Mocht dit toch gebeuren, dan wordt verwacht dat je je onmiddellijk verontschuldigt.

Dat zit zo. In Thailand geloven ze dat de kracht en intelligentie van mensen hoog in het lichaam zit, en niet bij de voeten. De voeten worden niet echt gewaardeerd. En als je in een openbaar gebouw komt, is het de bedoeling dat je je schoenen uittrekt.

De Thaise taal

De voertaal in Thailand is Thais. Daar kun je als buitenstaander, Belg in dit geval, weinig van maken. In de toeristische gebieden kun je je overigens prima redden met Engels. De Thai weten waar er geld verdiend kan worden, en dat is met de toeristen. Daarom hebben ze zich de Engelse taal eigen gemaakt.

Dat wil niet zeggen dat ze het Thais vergeten. Sterker nog, in Thailand houden ze erg van hun eigen gewoontes, en daar hoort de taal ook bij. Thai waarderen het zeer dat je ze bedankt in het Thais. Nu hoef je voordat je vakantie in Thailand begint echt niet de studieboeken in. Met de korte taalles die hieronder staat, zorg je voor een glimlach van de Thaise mensen die je op vakantie spreekt.

Hallo voor mannen: sawadee khrap

Hallo voor vrouwen: sawadee kha

Dank je wel voor mannen: khop khroen khrap

Dank je wel voor vrouwen: khop khroen kha

Gelukkig is het niet ingewikkeld en heb je uren de tijd in het vliegtuig om de zinnetjes uit je hoofd te leren. Neem dan ook meteen mee dat het, in tegenstelling tot in België, niet gebruikelijk is om in Thailand een hand te geven. Je begroet elkaar met een zogenoemde Wai. Hierbij houd je je handpalmen tegen elkaar.

Begin de dag met een lach (en houd dit vol)

Als het goed is, ga je veel lachen als je in Thailand op vakantie bent. Je hebt immers alle rust en geniet van lekker eten, mooi weer en vriendelijke mensen. Dat laatste valt ongetwijfeld op als je voor het eerst naar Thailand gaat. Het is het land van de glimlach. Geloof het of niet, maar je zult nauwelijks boze mensen tegenkomen.

Vanzelfsprekend hoort daar bij dat je zelf ook een beetje op je woorden en vooral het uiten daarvan moet letten. Het is in Thailand ongepast om je stem te verheffen. Dus ook als je met de taxichauffeur ruzie dreigt te krijgen over de prijs van de rit, is het de bedoeling dat je rustig blijft. Natuurlijk mag er over de prijs worden onderhandeld, maar altijd met een glimlach.

Een andere belangrijke beleefdheidsnorm is het wijzen, of eigenlijk het niet wijzen. Dit is namelijk niet de bedoeling. Thai vinden dit niet netjes. Als je het over iemand hebt, knik dan even met je hoofd naar die persoon. Maar ga niet wijzen.