Phuket

Phuket

Phuket het tropische eiland van het zuiden ligt aan de zuidkust van Thailand op ongeveer 1 uur vliegen van Bangkok.

Het eiland is aan het vasteland met een brug verbonden. Bangkok ligt op ongeveer 850 kilometer afstand. De meest gangbare manier om in (of op) Phuket te komen is een binnenlandse vlucht vanuit Bangkok. Het eiland is op te delen in drie verschillende districten:

  • Phuket (1)
  • Kathu (2)
  • Thalang (3)
De verschillende districten van Phuket

Vliegveld van Phuket

Phuket heeft een eigen vliegveld! Er vliegen echter géén directe vluchten vanuit bijvoorbeeld België of Nederland op Phuket. De meest gangbare route is een vlucht naar Bangkok en dan een binnenlandse vlucht naar Phuket. Je stapt dan dus één keer over op Bangkok International (BKK).

Geschiedenis van Phuket

Phuket is een eiland dat voor de westkust van Thailand ligt. Door de gunstige geografische ligging speelde het eiland altijd een belangrijke rol in de handel over zee. Het was een handige tussenstop voor boten die vanuit India op weg waren naar China. Dit deed de bemanning veelal om te overnachten en te schuilen voor het slechte weer.

Omstreeks de 16e en 17e eeuw waren er diverse landen die handelsposten hadden op Phuket. Voorbeelden hiervan zijn de Engelsen, Fransen én Nederlanders. De belangrijkste redenen om handelsposten op Phuket te hebben waren de grote voorraad van tin en de rubberplantages die op het eiland te vinden waren. De overblijfselen van deze periode zie je nog erg goed terug aan de herenhuizen die gebouwd zijn volgens de koloniale stijl. Deze bouwstijl kom je met name nog tegen in Phuket stad.

De hoofdstad van Phuket: Phuket stad

Koloniale bouwstijl in Phuket stad

We hebben het al even genoemd, Phuket stad is dus de hoofdstad van het eiland Phuket. De stad bevindt zich aan de zuidkant van het eiland. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er exact in Phuket stad wonen, de laatste telling dateert namelijk van 2000. Op dat moment woonde er ongeveer 67.000 mensen in Phuket stad. Dit is bijvoorbeeld vergelijkbaar met onze steden Genk of Oostende. Aannemelijk is dat het bevolkingsaantal wel gegroeid is. De bouwstijl is bijzonder te noemen. Deels dus overblijfselen uit de koloniale tijd, veel herkenbare architectuur en geen architectuur die je in een Aziatisch land verwacht. Anderzijds was de bevolking van Phuket ook een groot groot deel van Chinese afkomst. Dit zie je dan ook duidelijk terug in de bouwstijl en Chinese heiligdommen. Helaas is de stad de laatste jaren wel geraakt vanwege dalende toeristenaantallen. Veel toeristen gaan liever naar de westkust van het eiland waar diverse (prachtige) zandstranden te vinden zijn.

De Tsunami van 2004

Een belangrijke datum in de geschiedenis van Phuket is 26 december 2004. Het eiland werd toen zwaar getroffen daar een Tsunami. Het gevolg was veel doden en veel schade. De kustplaatsen liepen hierdoor de grootste schade op. Gelukkig is ongeveer een jaar later de meest schade aan de hotels en resorts hersteld en verholpen. Gelukkig zie je vandaag de dag eigenlijk niets meer terug van deze ramp. Het is nu weer een bloeiend en prachtig eiland.

Klimaat

Phuket is net als de rest van Thailand tropisch. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar tussen de 32°C en 24°C. Koud zal het dus nooit worden. Wel heb je in de tropen de kampen met regentijd. December tot en met maart zijn de droogste tijden. In het voor ons zomerseizoen valt per maand de meeste neerslag. Veelal is dit dan een hoosbui en de rest van de dag is het dan weer prachtig weer.

De stranden van Phuket

Op het eiland zijn prachtige baaien en stranden te vinden. Vele zeggen, dat je hier de mooiste stranden van Azië vindt. Het is daarom ook een populair oord bij duikers. Er is een ruime keus aan hotels en je kunt heerlijk genieten van de prachtige omgeving die het eiland in zich herbergt.

Patong beach

Patong Beach

Patong beach is een 4 kilometer lang strand, dat aan de westkust is gelegen. Van oudsher is Patong een vissersdorpje. Inmiddels is dat vissersdorpje uitgegroeid tot een van de belangrijkste stranden van Phuket. Je vindt hier een ruime keuze aan luxe resorts en hotels. Er zijn veel winkels en restaurants te vinden in Patong, maar waar het wellicht bekender van is, is het bruisende nachtleven. De verschillende watersporten: surfen, zwemmen, zeilen, snorkelen en duiken kunnen hier prima beoefend worden.
Kalim Beach vind je ten noorden van Patong, hier vind u ook verschillende hotels.

Karon Beach

Karon Beach vind u ten zuiden van Patong. Het is hier ideaal voor mensen die van rust houden, maar toch niet ver van het uitgaansleven van Patong willen verblijven. In het noordelijk deel van Karon treft u een aantal winkels, bars en een aantal restaurants. Er rijden dagelijks bussen naar Phuket stad.

Een klein zandstrand vind u ten zuiden van Karon (Kata Beach).
Wilt u Phuket stad vanaf deze plek bezoeken, dat is geen probleem de stad is op ongeveer 18 km gelegen. U kunt dagelijks met de bus naar deze stad.
Er zijn een aantal resort gelegen om Kata Beach en Kata Noi Beach.

Wanneer zou u het beste Phuket kunnen bezoeken?

De beste periode om Phuket te bezoeken is van november tot en met april. Van mei tot en met oktober treedt het regenseizoen in. Ondanks het feit dat de regenbuien niet langer duren dan 2 tot 3 uur is het toch lekkerder om buiten dit seizoen te gaan. Na de regenbuien schijnt de zon weer volop. De temperaturen variëren gemiddeld tussen de 24°C en 32°C. Thailand is een groot land. De beste reisperiode naar Thailand verschilt daarom dus per regio.

Landschap & cultuur

Phuket kent hoofdzakelijk een bergachtig landschap (ongeveer 70%). Mai Tha Sip is de hoogste berg met ongeveer een hoogte van 535 meter. Het toerisme vormt sinds de jaren tachtig een belangrijke vorm van inkomsten. Langs de westkust vind u verschillende winkels, restaurants en hotels. Naast het toerisme zorgt de visserij en de landbouw voor de nodige werkgelegenheid. Veel verbouwde zaken zijn: noten, ananas, rubber en kokosnoten. Aan de zuid en oostkust worden ook nog garnalen gekweekt.

Phuket kent een lange historie.

Als u oude kaarten bekijkt, dan staat Phuket nog beschreven als Junk Ceylon. In de 16e eeuw vestigde Hollanders tijdens de Ayutthaya periode, welke er een handelspost van maakte. De tin handel nam een belangrijke plaats in deze periode. In 1767 werd Ayutthaya veroverd door het Birmese leger, waardoor er een korte gezagsovername volgde. Deze gezagsovername is uiteindelijk beëindigd door koning Taksin. Er arriveerde veel Chinese immigranten om in de tinmijnen te komen werken. Hierdoor kwam er een grote Chinese invloed op het eiland. Er woonden veel moslims langs kust in de verschillende vissersplaatsjes.