Bangkok: de hoofdstad van Thailand

Naast Pattaya, Phuket en Koh Samui is Thailand natuurlijk bekend om Bangkok. De hoofdstad van Thailand. Met méér dan 10 miljoen inwoners een echte wereldstad. De stad heeft een lange zin, waar 16 woorden in staan die de stad omschrijven. In deze lange zin komen een tweetal woorden naar voren “krung thep” dat zoveel betekent als stad van de engelen. De oorspronkelijke stichtingsplaats Bangkok heette “bang makok”, dat vrij vertaald “plaats van olijfpruimen betekent.

De gezichten van Bangkok

De metropool Bangkok beslaat zo’n 550 vierkante kilometer en er wonen meer dan 11 miljoen mensen. Naast Hong Kong en Singapore is Bangkok één van de belangrijkste handelssteden in zuidoost Azië. Het bezoeken van de Thaise hoofdstad Bangkok kan ook zonder er al te lang te verblijven. Er zijn verschillende toeristen die Bangkok geweldig vinden. Waarom? Naast de enorme drukte van de stad zijn er tal van dingen, welke je er kan doen. Je kunt jezelf wezenloos shoppen op de verschillende shoppen of het rustige leven van de locals bekijken.

Khlongs rond en in Bangkok

Bangkok

De rivier Chao Praya vormt de belangrijkste afwatering in het gebied rond Bangkok. Om verschillende redenen zijn er diverse kanalen gegraven in en rond Bangkok. Nagenoeg alle handel werd in die tijd op het water gedaan. Meer dan de helft van de inwoners in 1850 (ca 400.000) woonde op het water, hetzij in een paalwoning en anders op een bamboevlot. In het einde van de 18e eeuw werden er tegen verdediging van de stad verschillende stadsgrachten gegraven.
Het moerasgebied is na de tweede wereldoorlog grondig bekeken, waarna deze gebieden op grote schaal zijn gekanaliseerd.

Niet alle khlongs (de kanalen) zijn tegenwoordig meer in gebruik.
Er zijn gedeelte in Bangkok te vinden, welke het oude sfeertje hebben weten te behouden.
Bij verschillende Tha’s (pieren) is een watertaxi te nemen, welke je over verschillende delen van het water brengt.
Als je ver genoeg de khlongs in gaat zie je verschillende mooie dingen, denk bijvoorbeeld aan prachtige orchideeën, tempels en teakhouten huizen. Het is wel aan te raden om een prijs af te spreken alvorens een rit met een boot(je) te maken.

Bezienswaardigheden

Ga je naar Bangkok, dan zal je zuinig om moeten gaan met de tijd. Er is namelijk teveel te zien voor een paar dagen. We nemen je mee met een paar must see activiteiten in Bangkok.

Koninklijk paleis

In het centrum van Bangkok staat het koninklijk paleis. Het is een groot complex dat dienst deed voor de koninklijke familie tussen de 18e en 20e eeuw. In 1782 werd de bouw gestart door Koning Rama I, koning Bhumibol verplaatste de residentie aan de andere kant van de Chao Praya. Inmiddels is er door koning plaats genomen in het Chitralada paleis.
De oude vesting in het centrum doet nog steeds dienst voor talrijke ministeries.

Het paleis is omringt met muren (maar liefst 1,9km!) en binnen de muren ligt één van de belangrijkste tempels die Bangkok heeft. De openingstijden van het paleis zijn slechts van half negen tot half vier! Zorg dat u netto kleding aan heeft (shirts zonder mouwen, slippers en korte broeken zijn niet toegestaan). Voldoet u kleding niet aan de voorschriften, dan is er nog een mogelijkheid om kleding te lenen. Tegen inlevering van paspoort of rijbewijs kunt u deze kleding lenen. Met stipt op nummer 1 de bezienswaardigheid van Bangkok!

Het koninklijk paleis van Bangkok

China Town

Of je nu in Londen, New York of Bangkok bent: haast iedere wereldstad heeft wel een China town. De grootste Chinese wijk van de wereld ligt in Bangkok. In deze wijk denk je echt in China beland te zijn. Straten lang zie je Chinese lichtreclames, restaurants en winkels. Een lust voor het oog. Het is zeker de moeite waard om hier ’s avonds nog eens terug te keren. Er wordt hier 24 uur per dag en zeven dagen per week hard gewerkt. Gegeten wordt er pas nadat de zon is ondergegaan.

Chinatown, Bangkok

Floating market

Op een uurtje rijden van Bangkok treft u floating market, ondanks dit mag een bezoek aan Dammern Saduak niet ontbreken. Hier kunt u nog bekijken hoe de handel vroeger verliep. Vele aanbieders van allerlei waren legden hier met de boten aan om de verschillende waar (fruit en groenten) aan de man te brengen. Tegenwoordig komen er veel toeristen naar de floating market, waardoor het historische karakter aangetast wordt.

De beroemde drijvende markt van Bangkok

Fietstocht

Een fietstocht door de buitenwijken van Bangkok is super. Er zijn twee Nederlanders die hun beroep hebben gemaakt om deze tochten te organiseren. Het grootste gedeelte van de fietstocht gaat over straten, waar je geen auto zult tegen komen. Onderweg zie je hoe de Thaise bevolking leeft en waar de kinderen op school zitten. Er zijn voldoende gelegenheden om foto’s te maken. Een fietstocht duurt zo’n 5 uur er is niet een speciale conditie voor nodig.
De fietstochten zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, voor de jongere kinderen zijn er kinderstoeltjes verkrijgbaar.

Weekendmarkt Chatuchak

Deze markt telt zo’n 15.000 winkels, dus hier loop je niet zomaar overheen (of je wilt alleen sfeer proeven). Op deze markt is werkelijk van alles te koop (CD’s, DVD’s, zijde en zelfs kunstvoorwerpen). U dient wel goed uw eigendommen bij zich te houden, daar er veel zakkenrollers actief zijn.

De markt van Chatuchak

Hieronder nog enkele tips voor de backpack liefhebber!

Op Khao San Road in Bangkok zijn verschillende zaken te koop, waar je als backpacker zeker je voordeel mee kunt doen.
De wijk is gelegen in Banglamphu, waar er altijd een gemoedelijk sfeer hangt.
Je kunt er van alles kopen, zodat u goed voorbereid op backpack avontuur gaat in Thailand.

Het is hier overdag redelijk rustig, maar zo rond drie uur zijn de ondernemers bezig om hun waar uit te stallen.
Kroegen en clubs nemen het later op de avond over, waarna je lekker de omgeving kunt verkennen.
Op de straten zijn veel verkopers van cd’s en dvd’s te vinden.
Veel plekken kun je ook een tuk tuk nemen, waarmee je lekker ritje door de stad kunt maken.

Namaak artikelen Khao San Road

U vindt er verschrikkelijk veel namaak goederen, zoals dvd’s en spijkerbroeken.
De verleiding zal groot zijn om je rugzak met deze goederen vol te stoppen, maar wees bewust dat het verboden is deze spullen mee te nemen!