Rondreis Thailand: zo ontdek je dit prachtige land

Thailand is een schitterend land. Uitgestrekte natuurgebieden worden afgewisseld met de witte stranden waar de meeste toeristen Thailand voor bezoeken. Dat is natuurlijk helemaal prima en als dit de vakantie van je dromen is, zijn er genoeg mogelijkheden om een mooie strandvakantie te boeken.

Je leert het land echter pas goed kennen als je een rondreis door Thailand maakt. Zoals gezegd is het land ontzettend divers. Het ene moment sta je in een miljoenenstad genaamd Bangkok, even later bevind je je tussen bergstammen in het onontdekte noorden van Thailand. En bijkomen van alle indrukken doe je op een van de prachtige exotische eilanden. Vrijwel alle grote reisorganisaties hebben een Thailand rondreis in het pakket. Aan keuze is er dus zeker geen gebrek.

Rondreis Thailand: de voorbereiding

Een rondreis door Thailand is heel iets anders dan een roadtrip door Europa. Dit laatste moet ook worden voorbereid, maar valt in het niet bij een trip door het voormalige Siam. Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, is de beste optie om een georganiseerde reis te boeken. Het vervoer, de accommodaties en excursies zijn dan al geregeld.

Avontuurlijke types die van een uitdaging houden kunnen ook een individuele rondreis boeken. Mocht je dit gaan doen, dan gaat er nog extra veel tijd in de voorbereiding zitten. Voor de meeste mensen is het dan ook beter om een georganiseerde rondreis door Thailand te boeken.

Wat zie je allemaal op een rondreis door Thailand?

Thailand heeft natuurlijk niet voor niks een grote aantrekkingskracht op toeristen. Het is een stukje paradijs op aarde. Het paradijselijke geldt vooral voor de ongerepte natuurgebieden en witte stranden. Maar Thailand heeft veel meer te bieden. Dit begint al als je na je vlucht uit België landt.

De kans is groot dat je rondreis begint in de hoofdstad van Thailand, het fameuze Bangkok. Het is een miljoenenstad die veel te bieden heeft. Het nachtleven is berucht, hoewel dit zeker niet wil zeggen dat er in Bangkok alleen maar kan worden gefeest. De tempels zorgen voor de nodige cultuur en het Thaise eten is ook een belevenis. In Thailand eet je op straat, Thais streetfood moet dan ook absoluut op je lijstje.

Chiang Mai

Tijdens een rondreis zie je grote delen van Thailand. Het zuiden en Bangkok zijn een stuk bekender dan het noorden, terwijl ook daar genoeg pareltjes zijn te vinden. Een voorbeeld van zo’n parel is Chiang Mai. Deze stad wordt ook wel ‘de roos van het noorden’ genoemd. Chiang Mai dankt deze benaming aan het weelderige en bergachtige landschap.

In de Elephant Sanctuary van Chiang Mai kun je kennismaken met olifanten. Verwaarloosde en mishandelde olifanten worden hier opgevangen. Je kunt helpen met het voederen en baden in de rivier, een onvergetelijke ervaring. De medewerkers leggen je uit dat een rit op de rug van een olifant niet goed is voor deze dieren, omdat hun ruggenwervels hier niet voor geschikt zijn.

Een andere trekpleister is een boeddhistische tempel, genaamd Wat Phra That Doi Suthep. De tempel is gebouwd in de 14e eeuw en ligt 16 kilometer buiten Chiang Mai. Natuurlijk ga je voor de prachtige tempel, maar vergeet ook niet van het uitzicht te genieten. Bij helder weer kun je tientallen kilometers ver kijken.

Chiang Mai
Skyline van Chiang Mai

Erawan National Park

Het Erawan National Park ligt in het westen van Thailand, zo’n 200 kilometer bij Bangkok vandaan. Erawan is een van de drukst bezochte natuurparken en wordt vaak opgenomen in een Thailand rondreis. De Erawan-watervallen zijn de grote trekpleisters. De watervallen bestaan uit zeven delen. Verwacht geen replica van de Niagara-watervallen. Die van Erawan zijn kleiner, maar juist daar ligt de schoonheid in. Je hebt het idee dat je door het oerwoud loopt, van waterval naar waterval.

Het nationale park is genoemd naar de bovenste waterval, die volgens de overlevering zou lijken op de driekoppige witte olifant uit het hindoeïsme. Ieder jaar wordt van 13 tot en met 15 april het Songkran-festival gehouden. Dit wordt ook wel het feest van het water genoemd, en is het traditionele Thaise nieuwjaarsfeest. Om het ongeluk weg te spoelen, maakt iedereen elkaar nat in de watervallen.

Erawan National Park
Erawan National Park

De Dodenspoorlijn

Ook Thailand heeft een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, en het was niet altijd even fraai. Thailand was een bondgenoot van Japan. De Dodenspoorlijn is de naam van de Birma-Siamspoorweg, die tussen 1942 en 1944 werd aangelegd in door Japan beheerst gebied.

In het Westen is de spoorlijn vooral bekend van de film The Bridge on the River Kwai, hoewel de film niet in de buurt komt van de werkelijkheid. Tijdens de bouw stierven vele krijgsgevangen, aan uitputting, ziekte en ondervoeding. Overigens speelde Japan hier een veel grotere rol in dan Thailand. ​​

Op meerdere plekken langs de spoorlijn zijn er bezienswaardigheden.

Pai

Thailand heeft diverse mooie plekken om te relaxen. Dan hoef je heus niet direct aan bekende toeristenoorden zoals Phuket te denken. Het bergdorpje Pai is daar een mooi voorbeeld van. Pai is een ideale plek om bij te komen tijdens een Thailand rondreis.

Het dorpje ligt op 2000 meter hoogte en is onder meer bekend van de warmwaterbronnen. Deze hebben een temperatuur tussen 34 en 38 graden, waardoor het net is alsof je in een warm bad stapt. Ook de avondmarkt is een aanrader. Je vindt er naast kleding en handwerk ook een grote variatie aan Thaise lekkernijen.

Phuket

Phuket is een belangrijk onderdeel van het toeristische Thailand. Het eiland heeft 35 zandstranden en is het drukst bezochte eiland van Thailand. Tijdens de Tsunami van 2004 werd een groot deel van Phuket verwoest. Het eiland is echter weer opgebouwd.

Phuket is erg toeristisch, maar kent ook genoeg schilderachtige plekken. Een voorbeeld is de baai Phang Nga Bay, tussen Phuket en het vasteland van Thailand. Het zicht op de kalkstenen rotsen in ongeëvenaard. Phuket is een mooie afsluiter na een rondreis door Thailand. De meeste rondreizen duren tussen de 13 en 24 dagen.

Rondreis Thailand 3 weken

Als je een goede rondreis wilt doen, moet je daar eigenlijk wel 2 tot 3 weken voor uittrekken. Een week is echt te kort, daarmee red je het net als je heel België wilt zien. En Thailand heeft 17 keer de oppervlakte van België. Reken maar uit.

Dit zie je ook terug bij operators. Een rondreis Thailand van 3 weken zit in het aanbod van de meeste grote reisorganisaties. Iedere aanbieder heeft natuurlijk een eigen samenstelling. Grofweg kun je aan het volgende denken:

Dag 1: Vlucht naar Bangkok. Omdat vanuit België niet rechtstreeks naar Thailand wordt gevlogen, is de kans aanwezig dat je vanaf Amsterdam vliegt. Dan heb je namelijk geen tussenstop.
Dag 2, 3 en 4: Bangkok. De eerste dag van de Thailand rondreis zal vooral bestaan uit bijkomen en acclimatiseren. Het is een flinke vlucht en de warmte van Bangkok is best even wennen. Een leuk idee om de stad te leren kennen is door een fiets te huren. In een tuktuk of taxi sta je meer stil dan dat je rijdt. En op de fiets zie je veel meer.
Dag 5, 6 en 7: Richting het noorden. In het noorden is het eerder genoemde Chiang Mai een populaire stop tijdens rondreizen. Dat geldt ook voor Ayutthaya, de vroegere hoofdstad van Siam. Je kunt er prachtige tempels bezoeken. In Chiang Mai verblijf je meerdere dagen. Deze stad heeft zoveel te bieden dat één dag zeker niet genoeg is.
Dag 8, 9 en 10: De River Kwai. Bekend van de film en nog meer vanwege de Dodenspoorlijn. Tijdens veel rondreizen wordt er nog een tussenstop gemaakt in Sukhothai. De tempels in deze plaats zijn wereldberoemd.
Dag 11 en 12: Hua Hin is de koninklijke badplaats van Thailand. Je geniet er van luxe en de vele winkeltjes en barretjes. In Hua Hin verblijf je 2 dagen.
Dag 13, 14 en 15: Naar nationaal park Khao Sok. Je bent inmiddels al een aardig stuk in het zuiden van Thailand. Onderweg naar Khao Sok wordt er een tussenstop gemaakt bij een rubberplantage. Vervolgens geniet je van het tropische regenwoud van Zuid-Thailand.
Dag 16 en 17: Krabi. Dit is een heerlijke plek in Thailand waar je volop kunt genieten. De boulevard is prachtig. Je kunt kajakken door de mangrove of een van de vele winkeltjes bezoeken.
Dag 18, 19 en 20: Phuket. Afsluiten doe je op de witte stranden van Phuket. Hier kun je perfecte alle indrukken van de afgelopen weken verwerken. Eventueel met een lekkere cocktail in de hand.
Dag 21: Terugvlucht vanuit Phuket.

Dit is een voorbeeld van een rondreis door Thailand. Pin je vooral niet vast op dit programma. Het is bedoeld om je een indruk te geven van hoe een drieweekse rondreis door Thailand eruit ziet.

We gaven al eerder aan dat Thailand een flinke oppervlakte heeft. De reistijden zullen dus behoorlijk zijn. Je moet rekening houden met een verplaatsingstijd tussen 2,5 en 5,5 uur. Deze zijn uiteraard inbegrepen bij de pakketprijs.

Rondreis Thailand 2 weken

Als je kijkt naar een rondreis door Thailand die 2 weken duurt, dan zie je dat ze vaak een thema hebben. In twee weken kun je natuurlijk wat minder stoppen dan in drie weken. Daar komt nog bij dat bij een rondreis verplaatsingen horen. En je bent al twee dagen kwijt aan de heen- en terugvlucht.

Een populaire rondreis door Thailand gaat langs de prachtige tempels van het land. Daar zijn er duizenden van in Thailand. Voor een reisorganisatie een kans om jou langs de mooiste tempels te sturen.

De nationale parken van Thailand

Een andere mooie pakketreis is er een langs de nationale parken van Thailand. Eigenlijk kunnen we het beter over een selectie hebben. Thailand heeft er namelijk ruim 100. Als je een Thailand rondreis van een jaar doet, kun je ze allemaal aandoen. Alleen doen de meeste mensen het in 2 of 3 weken. Hieronder zullen we enkele bekende en minder bekende nationaal parken beschrijven.

Nationale parken in het noorden van Thailand

Een (nu nog) redelijk onbekend nationaal park is Sai Yok. Dit ligt in de provincie Kanchanaburi, in het westen van Thailand. In Sai Yok vind je allerlei kalkstenen bergen, watervallen, grotten en erg zeldzame dieren. Het leuke is dat je over de goed onderhouden paden prima kunt fietsen. En het is er een stuk minder druk dan in een ander nationaal park dat per fiets kan worden verkend, het eerder genoemde Erawan, ook in het westen van Thailand.

In het noorden vind je Doi Inthanon. Dit is een werkelijk schitterend nationaal park, dichtbij de bekende plaats Chiang Mai. Alleen al voor het uitzicht is dit park een bezoekje waard. De Doi Inthanon is zo’n 2.500 meter hoog. Daarmee is het de hoogste berg van Thailand. In het nationaal park zijn prachtige watervallen en indrukwekkende trekkings.

Sai Yok
Sai Yok

Het zuiden van Thailand

Khao Sok ligt in het zuidwesten van Thailand. Met een oppervlakte van ruim 700 vierkante kilometer is het een groot nationaal park. Een trekpleister van Khao Sok is het stuwmeer Chiao Lan. Dit meer is afgedamd door de Ratchapraphadam. Ook de natuur mag er zijn. Je vindt er oerbos, een overblijfsel van een regenwoud dat ouder en diverser is dan het Amazoneregenwoud. Daarnaast zijn er allerlei dieren en de Rafflesia kerrii. Dit laatste is interessant voor plantenliefhebbers, omdat het de op een na grootste bloem ter wereld is. De diameter is 50 tot 90 centimeter.

Liefhebbers van duiken komen aan hun trekken op de Similan eilanden. Samen vormen de eilanden het Similan Marine National Park. Ze liggen ongeveer 60 kilometer uit de kust, in het zuidwesten van Thailand. Het is een prachtig stukje aarde. Regenwouden en stranden die witter dan wit zijn boven water worden afgewisseld met koraalriffen en bijzondere vissen.

Op enkele uren van Bangkok ligt het oudste nationaal park van het land. Khao Yai National Park is zoals wijn. Het wordt steeds beter. Vanwege de gunstige locatie bezoeken zowel locals als toeristen dit park veelvuldig. Er is dan ook van alles te doen. In Khao Yai kun je wilde dieren spotten, op safari gaan, trektochten maken en vooral het natuurschoon bewonderen. De bekendste waterval is Nam Tok Haew Suwat. Deze was veelvuldig in de film The Beach te zien.

De stranden van Thailand

De stranden van West-Vlaanderen zijn een toeristische trekpleister. Dat zie je zomers aan de drukte én aan de hoeveelheid accommodaties die er te vinden zijn. Thailand is natuurlijk een stuk uitgestrekter dan België. Bovendien moeten wij het alleen van het westen hebben en wordt Thailand vrijwel volledig omgeven door water.

De meest populaire stranden vind je in het uiterste zuiden. In Krabi bijvoorbeeld. Ao Nang is een van de mooiste stranden van heel Thailand. Dit is een tropisch strand zoals het er in je hoofd uitziet. Het water is helder blauw en het zand is erg fijn. De kalkstenen rotsten maken het plaatje helemaal af. In Ao Nang ben je zeker niet alleen, maar dat hoeft de pret niet te drukken.

Dat kun je ook zeggen over Phuket. Maar Phuket, het druk bezochte eiland, is het wel waard. En als je het over bekende stranden hebt, mag Maya Bay Beach niet ontbreken. De film The Beach met Leonardo DiCaprio is op dit strand opgenomen. En het plaatje is gewoon erg fraai. Een nadeel is dat het erg druk is.

Als je meer rust wilt, kun je het strand van Hat Pramong op Koh Lipe, een eilandje ten zuidwesten van Thailand, opzoeken. Het wordt ook wel Sunset Beach genoemd, vanwege de schitterende zonsondergang die je hier elke avond hebt. Als de zon langzaam achter de zee verdwijnt, zie je een prachtige gloed langs de kust. Het is hier vaak rustig, waardoor je perfect kunt ontspannen.

Thailand heeft zoals gezegd veel stranden. De ideale rondreis bezoekt afwisselend rustige en drukke stranden. Een plek als Maya Bay Beach mag als je in Thailand bent niet ontbreken, hoe druk het er ook is. En als je zelf je reis samenstelt, kun je natuurlijk de mooiste uitkiezen.

Een individuele rondreis door Thailand

Een Thailand rondreis kun je met een groep doen (daarover dadelijk meer) en individueel. Een individuele trip is ideaal als je van privacy houdt, en stiekem van een beetje luxe. De luxe heb je sowieso al, want hotels in Thailand zijn erg fraai. Maar hoe tof is het om een eigen chauffeur te hebben die je overal naartoe brengt?

Dit is niet bij iedere rondreis voor individuen het geval. Je kunt ook voor de nachttrein of vluchten kiezen. De nachttrein heeft als voordeel dat je geen tijd verliest door het reizen. Slapen moet je toch, dan is het alleen maar mooi dat je dit tijdens het reizen kunt doen.

Het vliegtuig heeft als voordeel dat het snel is. Aan de andere kant betaal je hier ook voor en zit je vast aan de luchthavens.

Perfect voor backpackers

Een individuele rondreis heeft nog meer mogelijkheden. Bij diverse reisorganisaties kun je namelijk een zogenoemd startpakket bestellen. Dit houdt in dat je je reis vanaf het begin opbouwt. En dit mag je letterlijk nemen. Alleen je heen- en terugvlucht en twee hotelovernachtingen worden geboekt. De rest mag je ter plekke regelen. Dit is ideaal voor backpackers die niet zo van het plannen zijn.

Een groepsrondreis

Een individuele rondreis is in de meeste gevallen wat duurder. Dat is ook logisch. Reisorganisaties krijgen korting als ze voor groepen boeken. Het is dan ook financieel voordeliger om voor een groepsrondreis te kiezen.

Thailand reizen voor groepen hebben naast de prijs nog meer voordelen. Zo hoef je nergens over na te denken. De reis is volledig samengesteld. Je weet van tevoren wat je allemaal gaat zien, de verplaatsingen en overnachtingen zijn geregeld, net als de excursies.

Als je een Thailand rondreis met een groep gaat boeken, heb je bij de meeste operators de keuze uit diverse reizen.

Met het gezin door Thailand

Rondreizen met het gezin zijn een onvergetelijke ervaring. Je kinderen gaan dit de rest van hun leven niet meer vergeten. Dit geldt overigens ook voor jou. Thailand is een zeer geschikt land om met kinderen naartoe te gaan. De voorzieningen zijn goed, de hotels nog beter en de infrastructuur mag er zeker zijn.

Een rondreis kan met kinderen van allerlei leeftijden. Je kunt je afvragen of dit verstandig is als je nog erg jonge kinderen hebt, in de baby- of peuterleeftijd. De kinderen onthouden toch niet wat ze zien. En zelf ben je vooral bezig met het zorgen en minder met het genieten.

Rondreizen met het gezin zijn vooral geschikt voor kinderen die iets ouder zijn. Bij diverse reisorganisaties kun je een Thailand rondreis voor het gezin boeken. Ook hier heb je de keuze tussen een vooraf samengestelde reis en een gepersonaliseerde reis.

Er is dus voor ieder wat wils. Als jullie meer van stranden houden, kun je de reis hierop aanpassen. Je bezoekt dan populaire plaatsen zoals Krabi en Phuket. Wil je met je gezin van wilde dieren en natuurschoon genieten, dan is een reis langs diverse nationale parken een aanrader.

Welk seizoen ga je op pad?

Thailand heeft een ander klimaat dan België. Het klimaat van Thailand is tropisch. Je kunt het onderverdelen in twee categorieën. Het zuiden heeft een tropisch moessonklimaat. Lange droge periodes worden afgewisseld met periodes waarin het extreem veel regent. Voor een Thailand rondreis is dit laatste verre van aangenaam.

De noordelijke helft van het land heeft een tropisch savanneklimaat. Ook in dit klimaat zijn er lange droge perioden. Het verschil met een moessonklimaat is echter dat de regenperioden minder nat en heftig zijn.

Beste tijd voor een Thailand rondreis

De beste periode om een bezoek te brengen aan Thailand is van november tot april. Het is er dan tussen 25 en 30 graden, wat voor Thaise begrippen aangenaam is. Ook valt er in deze periode weinig regen.

25 tot 30 graden is perfect voor een rondreis. Je kunt zowel op het strand liggen als excursies doen.

Minder goede periodes

Een Thailand rondreis tussen maart en half juni is geen pretje. Het wordt er dan regelmatig warmer dan 40 graden. Alleen in het zuiden, direct aan zee, is het te doen. Maar in het binnenland zweet je peentjes. Geen goede omstandigheden om veel van het land te willen zien.

Het regenseizoen is evenmin ideaal. Van half juni tot november kan er in korte tijd een flinke hoeveelheid regen vallen. Dit gebeurt vooral in de namiddag of avond. Hoe zwaar de moessonperiode is, valt moeilijk te voorspellen. Dit is namelijk ieder jaar anders. Het is ook zeker niet zo dat het een hele dag regent. Maar als je beste omstandigheden voor een rondreis door het prachtige Thailand wilt, komt november tot begin april het meest in aanmerking.

Checklist Thailand rondreis

Voordat je aan een rondreis aan Thailand begint, bereid je je goed voor. Dat doe je voor iedere vakantie, maar bij een midweek in de Kempen komt minder kijken dan bij 3 weken Thailand. Hieronder geven we je een kleine checklist.

Vaccinaties

Je kunt op geen enkele vakantie voorkomen dat je ziek wordt. Zeker in het buitenland is die kans aanwezig. Nu is het gelukkig zo dat Thailand een zeer hygiënisch land is. Er wordt veel op straat gegeten. Daardoor heb je misschien het idee dat dit niet al te hygiënisch is, maar de praktijk is dat er zeer weinig voedselvergiftigingen zijn.

In Thailand zijn wel andere ziekten waar je voor moet oppassen. Het advies is om je tegen een aantal van deze ziekten te laten vaccineren. Het gaat om DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Als je geen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen. En ben je van plan om een rondreis van 3 maanden te doen, dan is het advies om je te laten vaccineren tegen hepatitis B, rabiës en in sommige gevallen tuberculose.

Voor Thailand zijn er geen verplichte vaccinaties. Alleen als je binnen 7 dagen voordat je naar Thailand gaat nog in een land waar gele koorts is bent geweest, moet je je hiertegen vaccineren.

Geld in Thailand

In Thailand betaal je met de Baht. Eén Baht kun je weer onderverdelen in 100 satang. Dit is vooral handig voor de munten, die zijn er met waardes van 25 en 50 satang, net als van 1, 2 en 5 baht. Bankbiljetten zijn er met waardes van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 baht.

100 Thaise Baht is omgerekend ongeveer €2,75. In Thailand wordt er veel met contant geld afgerekend. Met een creditcard betalen lukt nog wel in grotere hotels en restaurants. Bij winkeltjes en op straat kijken ze je echter met grote ogen aan. Contant geld is dus een must. Je kunt op veel plekken pinnen.

De Thaise keuken

Dat contante geld komt goed van pas als je aan een typische Thaise traditie wilt meedoen: streetfood. Eten op straat moet je hebben meegemaakt. Het is heerlijk en zeer gevarieerd.

De Thaise keuken is een feestje en gaat je veel genot bezorgen.

Genieten!

Verder is het een kwestie van genieten. Laat je onderdompelen door het prachtige Thailand, met de vriendelijke mensen, het lekkere eten en de prachtige natuur. Dan beleef je een onvergetelijke Thailand rondreis.